X

Sustainable Syncline House in a picturesque mountain setting

The Syncline House-Arch11-01-1 Kindesign

 The Syncline house was designed as a place of solitude for a professional couple by architecture studio Arch11, located near Boulder, Colorado. Situated at the fold between the Rocky Mountain foothills and the Great Plains, the house mediates horizons and peaks, city and alpine meadows. Conceived as a frame for viewing the landscape, Arch11 meticulously modeled the residence within the site to ensure that planes of glass capture ridgetop views while respecting the city’s height restrictions.

The Syncline House-Arch11-02-1 Kindesign

Site Conditions

A Pre-Paleozoic fold creates a distinction between the Great Plains and the Rocky Mountain Foothills. Geologically referred to as a syncline, a crease caused by uplift of an ancient sea bed, the fold distinguishes the inhabited plains from mountain park space. The upward plane of the fold presents a landscape described and observed moving sectionally through the house.

The wedge shaped site was bound by numerous restrictive land use limitations: a wetland buffer, height restrictions, a solar access restriction, and multiple setback and easement boundary requirements. A three-dimensional computer model was developed describing the limits of the buildable envelope.

The Syncline House-Arch11-03-1 Kindesign

Design Strategy

The project was conceived as a threshold between the city and the mountain park.  The client, an entrepreneurial and professional rock climbing couple, requested the house to be “a place where town life can be left behind.”  The house is a threshold between both the  cultural and geologic creases: one between the domestic and the feral, the other between horizontal and vertical. Through a domestic grove of flowering trees, a solid wood wall, broken only by a perpendicular stone wall, opens to the house interior.  Once inside, the stone wall becomes a thickened poche of mechanical and service elements leading through to the west wall of the house, a glazed wall framing the mountain parks.

The Syncline House-Arch11-04-1 Kindesign

The western wall phenomenally erodes, revealing the landscape with varying degrees of openness. At the entry, framed apertures provide controlled vignettes of the landscape from foreground meadow to high ground cliffs. As the entry opens to the living spaces the apertures transform in scale to reveal the expansive landscape in its entirety.  At the southwest corner thirty feet of glass retracts into the walls, dissolving the boundary between the domestic and the wild;  the living spaces are then bounded only by the uplifted cliffs beyond.  Reciprocally, the native meadow to the west folds onto the garage roof providing easy outdoor access for visiting guests in the house’s guest suite.

The Syncline House-Arch11-06-1 Kindesign

A simple stair cantilevers from the stone wall. Climbing the stairs, the foreground, mid range, and ridge views are sequentially revealed. Experientially scissoring into the landscape and back into the house the stairs connect the mountain park with the house.  The west wall of glazing extends the western room boundaries to the wall of rock and meadows beyond.  The east wall remains closed, allowing only privileged, controlled views and light from the clerestory above.

The Syncline House-Arch11-07-1 Kindesign

Building Technology

Working within some of the strictest energy performance codes in the country, the house is designed to be self sustained utilizing  a ground loop heat exchange system that taps into the very bedrock seen at the distant ridge.  A ten kilovolt photo-voltaic electrical system powers pumps, compressors and the domestic electrical needs.

The Syncline House-Arch11-08-1 Kindesign

To support an envelope comprised of 50% glazing, a structural steel frame is used in place of traditional stick framing throughout the home.  The western facade was challenged by height and wind exposure.  The thickened wall is a steel brace frame that incorporates vertical vierendeel trusses to resist the 120 mile per hour winds coming down out of the mountains. Additionally, it accommodates the primary vertical mechanical chases.

The Syncline House-Arch11-09-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-10-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-11-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-12-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-13-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-14-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-15-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-16-1 Kindesign

MORE INSPIRATION

The Syncline House-Arch11-17-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-18-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-19-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-20-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-21-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-22-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-23-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-24-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-25-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-26-1 Kindesign

Built with innovative renewable energy systems and materials crafted to last centuries, the house is a model of cutting-edge sustainable design and attains a LEED gold certification. Roof gardens allow the land to literally envelop the house, and expansive, retracting glass walls provide full views of the Flatirons to the west while connecting interiors with outdoor rooms. Executed with uncompromising detail, surfaces meet with quiet precision, creating a serene background for the landscape and mountains beyond.

Photos: Courtesy of Arch11

The Syncline House-Arch11-27-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-28-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-29-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-30-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-31-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-32-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-33-1 Kindesign

The Syncline House-Arch11-34-1 Kindesign

MORE INSPIRATION

YOU MAY ALSO LIKE

WHAT DO YOU THINK?

2 Comments on "Sustainable Syncline House in a picturesque mountain setting"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Gloria Larravide
Guest

the only problem I see with this house – nothing to do with design- is the setting- while it is lovely during dry seasons during wet seasons, if any, this location is going to be very wet.

wpDiscuz