X

Wairau Valley House melding into the landscape

Wairau Valley House-01-1 Kind Design

The property is located in the Wairau Valley, 10 minutes from Blenheim and close to the Wairau River, New Zealand as it snakes along the edge of the northern hills, a patterned rural landscape of farms, orchards and vineyards. The house has been designed by Parsonson Architects with a strong connection to the land spatially and materially. There is a sense of encampment, where different interlinked pavilions offer different areas of occupation and privacy or openness.

Wairau Valley House-02-1 Kind Design

The spaces are housed beneath low sloping gable forms where boundaries are blurred between the land and building. Heavy lined concrete walls and structures feel part of the land and are used to define indoor and outdoor spaces. The gable roofs float over these to provide shelter and the comforts of home. The landscape is cultivated; lines of orchard trees and vines mark the land in regular patterns and the house responds with the lines of pergolas and posts ready for planting to integrate the house with the land further still.

Wairau Valley House-03-1 Kind Design

Wairau Valley House-04-1 Kind Design

Wairau Valley House-05-1 Kind Design

Wairau Valley House-06-1 Kind Design

Wairau Valley House-07-1 Kind Design

Wairau Valley House-08-1 Kind Design

Wairau Valley House-09-1 Kind Design

Wairau Valley House-10-1 Kind Design

Digital process : PixSolution

Wairau Valley House-12-1 Kind Design

Wairau Valley House-13-1 Kind Design

Wairau Valley House-14-1 Kind Design

Wairau Valley House-15-1 Kind Design

Wairau Valley House-16-1 Kind Design

 

Photos: Paul McCredie

WHAT DO YOU THINK?

  Subscribe  
Notify of