X

Gorgeous weathered barn is centerpiece of this New England farmhouse

contemporary-clapboard-home-exterior

This contemporary clapboard home integrates a weathered barn into its design, the collaborative efforts of Bronfman Architecture and Knickerbocker Group, located in Pemaquid, Maine. Taking 18-months to complete, this farmhouse boasts uninterrupted ocean vistas and an open floor plan to showcase the owner’s extensive collection of European antiques.

When purchased, the property housed three original buildings: an 18th-century cape—which was relocated on the property and nestled amongst the pines—a barn, and a chicken shed. Common on old Maine farms, these structures were not sited for views but for the functional, operational efficiency of the former dairy farm. The rolling pasturelands afforded a perfect opportunity to construct a new 7,800 square-foot dwelling among the original structure, designed to mix old with new.

Project Team: Architecture: Bronfman Architects | Builder: Knickerbocker Group | Interior Design + Architectural Designer: DH Design | Architecture in collaboration with, Knickerbocker Group

contemporary-clapboard-home-exterior

What We Love: This farmhouse with its weathered barn centerpiece offers its inhabitants a warm and inviting place to call home. We are loving all of the beautiful European antiques used to decorate this home and the mix of old and new. The brilliant design of integrating the old barn with the new additions of this home makes it a truly stunning design. We are blown away by the breathtaking design of the barn house great room, how about you?

Tell Us: What do you think of the design of this house. What details most stood out to you and why in the Comments below!

Note: Have a look at another home tour that we have featured here on One Kindesign from the portfolio of the builders of this project, Knickerbocker Group: Romantic stone cottage retreat nestled on Hunting Island, Maine.

contemporary-kitchen

The sense of arriving at a historic farm is heightened upon entrance into the home. Visitors are immediately drawn into the “great room”, a 19th-century barn the homeowner found in Vermont. She loved the old weathered barn and had it disassembled and transported to the coast of Maine. There it sat for six years before finding a dream team to fulfill her vision of using it as the centerpiece of a year-round home.

contemporary-kitchen

The project team worked to create a timeless design that would fit into the historic context of the land while honoring the homeowner’s design aesthetic. Since the homeowner owns The Art of Antiquing, a European antique shop in Round Pond, she had an extensive collection of art and furnishings that she was saving to decorate this home.

contemporary-kitchen

contemporary-kitchen

contemporary-hall

contemporary-dining-room

contemporary-hall

contemporary-living-room

In the center of the great room is a fireplace built to accommodate the homeowner’s 16th-century mantle sourced from France. The chimney was customized to hold a French mercury glass mirror. Each piece of the fireplace was re-engineered to be both functioning and accommodating to the art.

wooden-truss-ceiling-detail

contemporary-living-room

contemporary-living-room

contemporary-living-room

rustic-wood-beam-detail

contemporary-living-room

contemporary-living-room

contemporary-living-room

Full of exquisite European antiques, the great room is made from a reclaimed weathered barn found in Vermont and moved to Maine. Separating the great room and the new home is a two-and-a-half story window wall complemented by two pairs of skylights—a design that invites natural light and provides sweeping ocean views.

The design enables the staircase to be seen from the center of the living area as well as from the inside of the barn’s great room. It’s a way to create a visually connected home while celebrating the sculptural nature of the stairway.

contemporary-hall

contemporary-staircase

The staircase treads as with all of the flooring were constructed out of reclaimed wood and finished with a special wax to match the Vermont barn aesthetic. The homeowner envisioned the stairs having external mounts with European-style balusters to give space between the rails and the steps. Knickerbocker Group worked with Erica Moody, a local metal artisan to achieve this look.

contemporary-staircase-detail

The designer for this project, DH Design, replicated the European external banisters the homeowner wanted and constructed the tridents positioned on the bottom brackets. Knickerbocker Group (the builders) in collaboration with Michael Alderson Restoration, installed the decorative wood piping on each of the stair landings.

contemporary-staircase

contemporary-ceiling-detail

contemporary-living-room

rustic-wood-floor-detail

contemporary-hall

Off the main living area, a large breezeway connecting the garage to the home features the homeowner’s antique Carrera floor tiles that were shipped in from England. A set of double doors open to the hallway where an 18th-century English sideboard topped with a French empire table is flanked by lamps, creating what the homeowner describes as a beautiful vignette.

contemporary-hall

contemporary-clapboard-home-exterior

contemporary-bathroom

contemporary-bathroom-sink-detail

contemporary-bedroom

contemporary-bedroom

contemporary-bedroom

contemporary-bathroom

contemporary-hall

contemporary-living-room

Looking down from the stairs to a first-floor seating area reveals a herringbone pattern created by Michael Alderson Restorations. Seeing how much the homeowner loved the design, they used the leftover wood to create the living room coffee table which mirrors the herringbone floor pattern.

contemporary-living-room

contemporary-living-room

contemporary-study-fireplace

Through the barn and opposite the stairwell is the library, an intimate reading space that can be separated from the great room by a pair of French pocket doors.  The walls in the library are adorned with antique panels that the homeowner sourced from NorEast Architectural Antiques five years before building the home.

contemporary-fireplace-detail

contemporary-study

Each antique panel was installed by Scott Libby Woodworking who created identical sections to fit the space before Pendleton Restoration restored the room. The result is that it is almost impossible to distinguish the antique panels from the new.

contemporary-clapboard-home-exterior

Photos: Darren Setlow

You are reading an article curated by https://onekindesign.com/

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Margie
3 months ago

One of the most interesting homes you have ever shown. Love it all. Spectacular furnishings!