X

Inspiring Malibu-style home with casual living spaces in Texas Hill Country

modern-exterior

This newly constructed home is inspired by 1960’s Malibu beach house design, reflecting a California cool lifestyle re-imagined by Baxter Design Group, located in San Antonio, Texas. Working with architecture firm Lopez Salas Architects, the design team infused the home with soul and natural materials that were understated, yet elegant. The clients were on a fixed budget so the focus was more on designing and building a home that would be low on stuff, yet rich with texture.

Textural elements used in the residence includes wood slats, rock, exposed rafters and ductwork. Each area of this 4,947 square foot, four bedroom, three and two half bathroom Malibu-style home is distinct in its function and style, meeting the homeowner’s request for open and airy spaces while capitalizing on the mesmerizing views surrounding the property. The main living pavilion is at the heart of the home, comprised of the living, kitchen, breakfast nook and dining room, all open to each other.

modern-landscape

An important design element that the architectural team incorporated into the exterior of this Malibu-style home was to make the roof appear like it is floating. This concept was brought to fruition by the use of clerestory windows (high windows close to the roofline), which appears to go from inside the home to out. The windows also allow additional light to penetrate the interiors, helping to really open up the space.

traditional-family-room

Just off the front door, the master bedroom suite and media area are housed in their own wing of the home (angled slightly to the left to allow for more space and better views). The media room features a custom steel riveted fireplace. The master bedroom features a custom spiral staircase that makes its way up to a guest and home office wing.

The study has a tree house feel, with views over the infinity edge pool with outdoor fire pit and the hilly countryside. Each of the home’s living pavilions are connected via a passageway, more of a bridge-like structure, comprised mainly of glass, enabling a seamless flow from the main living space to the relaxation zones. The structured wiring in the house was designed to allow for future green automation.

midcentury-dining-room

What We Love: This Malibu-style home was created for a busy, modern family. Offering restrained architecture, this home called for easy interior living spaces. Organic colors were inspired by the surroundings, while the furnishings were designed for entertaining friends and family, allowing for pops of youthful color with a timeless design style… Readers, what details in this home caught your eye? Please share your thoughts in the Comments below!

Note: Have a look at a couple of other fabulous home tours in Texas Hill Country that have been featured here on One Kindesign: Spanish Oaks Tour Home in Texas by Cornerstone Architects and Beautiful Hill Country Residence in Austin.

modern-dining-room

A palette of organic hues were inspired by the surrounding environment with furnishings designed for entertaining guests, which allowed for pops of youthful color with a timeless rhythm. Everything was designed to be laid back and comfortable, offering a relaxed vibe, modern without being industrial.

modern-kitchen

midcentury-dining-room

modern-bedroom

modern-bedroom

modern-bathroom

modern-bathroom

contemporary-bedroom

Above: Without walls in the way, the inhabitants are given clear cut views to both the front and back of the property. The children’s bedrooms (located on the downstairs level) and guest suites (housed on the upper level) take up a separate wing of the house, keeping the noise contained in the main living space.

transitional-kids-bedroom

modern-bathroom

traditional-family-room

traditional-family-room

modern-landscape

Above: From the master bedroom suite, the swimming pool flows underneath the home, which is further emphasized in the evening with LED lighting. Another notable feature is that part of the main living pavilion is cantilevered out over the pool.

Photos: Matthew Niemann

You are reading an article curated by: https://onekindesign.com/

YOU MAY ALSO ENJOY VIEWING

WHAT DO YOU THINK?

avatar
  Subscribe  
Notify of