X

NYC townhouse renovation defies convention with drama and simplicity

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-01-1 Kindesign

We just received the latest project from Turett Collaborative Architects, a recent townhouse renovation on a 19th century building on Leyroy Street, a quiet eclave in New York City’s Greenwich Village neighborhood.

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-02-1 Kindesign

We love it when clients aren’t afraid to share their grand dreams for their home, even if it seems to defy what’s possible for the location. The building had been a coal delivery garage in the 1920’s and by the 1990’s was a parking garage with a small residential space above it. When our client purchased the building, he knew it had the potential to be a great home, but he never envisioned how it would come to life as a bold, functional and expansive home suitable for hosting business, political and fundraising soirees.

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-03-1 Kindesign

Our overall goal in designing this home – nearly from scratch in the shell of an historic structure – was to fill it with meticulous modern detail and offer every amenity, while making it feel pleasingly established and comfortable, as though it had always been there. Although the original interiors were entirely demolished, we were able to save some elements and adapt them for reuse in the new townhouse.

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-04-1 Kindesign

The structure’s original timbers became stair treads and areas of a brick wall were exposed to provide visual interest and texture in the main living space. The original external brick facade was partially preserved, with a steel, wood and “green screen” added for promoting plant growth on second floor and rooftop garden areas.

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-05-1 Kindesign

By using every inch of available space and infusing light in various ways (the strategic use of light plays a major role in all of our townhouse renovations), the end result is a 4,500 square foot residential townhouse that immediately upon entry is seen as an awe-inspiring example of what creative use of materials, contemporary design, and a healthy budget can achieve.

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-06-1 Kindesign

Residents and visitors are greeted with a dramatic foyer and staircase that ascends to all four stories. Past the staircase is a combination kitchen, dining and living room area flooded with natural light from a massive structural skylight and a wall of windows. A fun feature we were excited to include is a koi pond that spans from the living room to the outdoor garden!

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-07-1 Kindesign

MORE INSPIRATION

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-08-1 Kindesign

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-09-1 Kindesign

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-10-1 Kindesign

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-11-1 Kindesign

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-12-1 Kindesign

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-13-1 Kindesign

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-14-1 Kindesign

Our client’s home boasts these (and many other!) exciting features:
• Fully glazed back walls from the first to fourth floors and a 3-story glass wall, highlighting the space’s dramatic height
• A “cool” catwalk with access to the upper reaches of the double-height space
• A grass lawn on the second floor terrace
• A serene master shower design that incorporates the outdoors
• A luxurious high-speed elevator
• An indoor parking area – for 3 cars, with a lift!
• State of the art Lutron Lighting system
• “Smart home” capabilities that enable updating controls for security, entertainment, comfort, and energy use within the home

Leyroy Residence-Turett Collaborative Architects-15-1 Kindesign

Photos: Courtesy of Turett Collaborative Architects


WHAT DO YOU THINK?

Be the First to Comment!

Notify of
avatar