X

This 90’s home in Santa Monica gets a stunning masculine update

beach-style-home-exterior

A dated home built in the 1990s has undergone a masculine update by Tim Barber Architects, located on a peaceful street in Santa Monica, California’s Rustic Canyon. The project team was challenged by an aged existing structure and mismatched design elements. This dwelling yearned to fit in with the historic properties lining its street.

The architects collaborated with the homeowners, a family of three, to devise a plan to create a livable, open, and capacious oasis. The extensive remodel focused on capturing magnificent views of the canyon and ensuring the home’s facade and outdoor space complemented this majestic setting.

DESIGN DETAILS: ARCHITECT Tim Barber Architects CONSTRUCTION Hanover Builders, Inc. INTERIOR DESIGN Interiors by Patrick LANDSCAPE DESIGN Ted Weiant Landscape Design

beach-style-home-staircase-entry

Above: New slate floor tiles add a rustic touch to this stunning entry foyer. The staircase was redesigned to make it more squared-off and less steep to the second level. The trim paint is Graphite, Restoration Hardware.

beach-style-staircase

The interior of the existing home was dark and cluttered, with almost no connection between rooms — offering little opportunity to enjoy the homeowners’ impressive art collection. Spaces were opened, ceilings were raised, skylights and windows were inserted, doorways were expanded and natural elements were integrated throughout.

beach-style-living-room

An entertainer’s kitchen, intimate screening room and thoughtfully appointed master closet with a hidden door to the stair hall are just a few of the updates to this masculine home. Now, this second incarnation of the home reflects the panoramic views and equally stunning artwork inside; and thrives as a functional, modern living space with bespoke touches at every turn.

beach-style-living-room

What We Love: This masculine update to a home in Santa Monica is warm and inviting throughout the living spaces. The reconfiguration of the staircase adds a completely new look to the foyer that is visually stunning. We are especially loving the use of fieldstone throughout the main floor connecting the spaces. All the fabrics and textures provide so much depth, yet are easy to look at. Even the pool and backyard area are serene and inviting.

Tell Us: What details in this renovation project do you find most appealing? Is there anything you would have liked to have seen done differently? Let us know in the Comments below!

Note: Have a look at a couple of other amazing home tours that we have featured here on One Kindesign in the state of California: Garage conversion to cool entertainment space in Santa Monica and Modern courtyard house surrounded by lush Japanese gardens.

beach-style-dining-room

beach-style-family-room

beach-style-family-room

beach-style-kitchen

beach-style-kitchen

beach-style-powder-room

beach-style-bedroom

There are four bedrooms and four bathrooms in this beautifully transformed home.

beach-style-bathroom

Above: In the primary bathroom, the vanity paint color is Iron Mountain 2134-30 | Benjamin Moore.

beach-style-bathroom

beach-style-closet

Above: This spacious walk-in closet features an abundance of storage. A skylight helps to flood this space with natural light. The homeowners have a passion for travel, so a large wood table was integrated into the center of the closet to make it easier for packing luggage.

beach-style-closet

beach-style-home-office

beach-style-home-office

beach-style-home-office

beach-style-bathroom

beach-style-home-theater

beach-style-mudroom

beach-style-home-exterior

In the backyard, a sunken vegetable garden is nourished by an underground grey water tank, which is conveniently located near the toolshed and a new flower/potting room in the main house.

beach-style-home-exterior-with-swimming-pool

Unsympathetic exterior details, including oversized columns, a stark hardscape of brick and concrete, and crowded, small windows were replaced with a warm, earthy palette, a reimagined front porch with a vaulted ceiling. A fabulous back patio includes an alfresco dining area and outdoor seating encircling a built-in gas fire pit. A swimming pool and spa were also added to the backyard.

PHOTOGRAPHER Joe Schmelzer

You are reading an article curated by https://onekindesign.com/

Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments