X

Compact sustainable cabin in Washington partially buried into the hillside

contemporary-cabin-exterior

This two story contemporary cabin is designed by Prentiss Balance Wickline Architects, located north of Cashmere in Nahahum Canyon, Washington. Encompassing 1,650 square feet of living space, this sustainable dwelling is nestled into the hillside with concrete retaining walls guiding the form of the cabin. It’s narrow design and expansive overhangs are designed to take advantage of solar orientation while maximizing panoramic views.

Stepping inside this cabin, you are greeted by a double story great room with full-height windows on both the north and south walls. The expansive windows frame the most dramatic down-canyon views. The living, dining and kitchen spaces are orientated to the east, occupying most of the main floor. A power bathroom and utility area are set within the hillside portion of this dwelling.

contemporary-cabin-exterior

What We Love: This fabulous cabin offers a unique layout, designed to take advantage of both views and sustainability. We are especially loving the concept of partially burying the home into the hillside. Living spaces have been designed with just enough space to live comfortably.

Tell Us: What do you think of the overall design of this compact cabin? Are there any details in the design that you would like to have seen done differently by the architects. Please let us know in the Comments below!

Note: Have a look below for the “Related” tags for more inspiring home tours that we have featured here on One Kindesign from the portfolio of Prentiss Balance Wickline Architects.

contemporary-cabin-exterior

RELATED: Compact woodsy cabin meets mid-century modern in Methow Valley

contemporary-cabin-exterior

contemporary-cabin-exterior

contemporary-cabin-exterior

contemporary-cabin-exterior

contemporary-cabin-exterior

contemporary-cabin-exterior

contemporary-cabin-living-room

contemporary-cabin-living-room

RELATED: Modern cabin inspired by Danish design on the Hood Canal, Washington

contemporary-cabin-kitchen

contemporary-cabin-living-room

contemporary-cabin-kitchen

contemporary-cabin-kitchen

contemporary-cabin-kitchen

RELATED: Modern sanctuary nestled on the rugged San Juan Islands

contemporary-cabin-hall

contemporary-cabin-hall

Above: On the upper level you will find the master bedroom suite, along with a guest bedroom and bathroom. There is also a loft style flex space, which opens to the living room below.

contemporary-cabin-home-office

contemporary-cabin-bathroom

contemporary-cabin-patio

contemporary-cabin-landscape

RELATED: A budget-friendly cabin surrounded by forest in Methow Valley

contemporary-cabin-landscape

Photos: Steve Keating Photography

You are reading an article curated by: https://onekindesign.com/

2
WHAT DO YOU THINK?

2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Stacey Purcell

I love the concept of this home! If I were to tweak it a bit more to my liking, I would have put in warmer floors and some carpets. I also wonder why the garage is so far from the house. Given the inclement weather they are prone to having- that’s a lot of walking, lugging groceries in the rain, snow, and/or frigid temps.

Oscar

Hi, I love this house… how height is the wall ? …and the footprint?