X

Incredible contemporary desert home: Pass Residence

Pass Residence-Tate Studio Architects-01-1 Kindesign

Pass Residence is a stunning contemporary desert home that opens up to incredible views extending 40 miles in the very exclusive area of Desert Mountain, Scottsdale, Arizona, designed by Tate Studio Architects. The home was built as a dream retirement for a couple who loves spending time with family. The home is carefully oriented on a 5-acre lot with overhangs that protect the interiors from the relentless desert sun. Outdoor living was a priority as well, so there’s an outdoor kitchen, a lounging patio, a pool and a hot tub. The interiors are comprised of 5,600 square feet of living space with four bedrooms, four-and-a-half bathrooms and office and exercise room. The home has solar panels that generate electricity the power company buys; the pool is also heated by solar energy.

Pass Residence-Tate Studio Architects-02-1 Kindesign

Pass Residence-Tate Studio Architects-03-1 Kindesign

A small fountain sits between two of the cacti in the middle of this photo. “Javelinas love to come up and drink from the small fountain,” states the architect. “That window you see here is in the dining room, so the family enjoys watching them while they eat dinner.”

The stucco wall here is part of a long, curved wall that extends the length of the house; sandblasted concrete blocks make up the wall on the right. The design of the square openings repeats throughout the house.

Pass Residence-Tate Studio Architects-04-1 Kindesign

“I wanted to create an inviting entry that didn’t show you everything at once,” states the architect. A large steel beam draws you toward the front door, and a small fountain draws you in with a gurgling sound that echoes through the entry.

The front entryway is all glass yet does not reveal the views; one discovers those after entering the house. The bottom two-thirds of it is flow glass, which provides light as well as privacy. “The glass creates a beautiful glow,” states the architect. “It has iridescent dichroic flakes in it that make it shimmer and change color throughout the day.”

Pass Residence-Tate Studio Architects-05-1 Kindesign

Beyond the front door, suspended reclaimed barn beams create a rhythm down the gallery. To the left, the open fireplace is repeated outside on the patio. To the right, the end of the gallery becomes part of the master bedroom; the reclaimed barn doors slide across to enclose it.

Pass Residence-Tate Studio Architects-06-1 Kindesign

Looking back toward the front door, Alpaca limestone continues from indoors to out, as does the Arizona brown schist seen around the fireplace. Large windows bring in the expansive desert views; the bottom windows are operational and let in the breeze from the valley. The open fireplace divides the living room from the hearth room. Snapped-edge limestone makes up the hearth and mantel; copper covers the uplit fireplace.

Pass Residence-Tate Studio Architects-07-1 Kindesign

“We combined some traditional and contemporary touches in the kitchen,” states the architect. White oak Shaker-style cabinets and brown schist stone lend a warm, contemporary feel. Behind the range wall, you can see how the roof floats, providing clerestory windows that let in additional daylight.

“The clients love to have everyone gather in the kitchen; the wife loves to cook, and everyone can gather at the granite bar,” states the architect. Better yet, they can walk right outside to the outdoor kitchen and the TV lounge on the patio.

MORE INSPIRATION

Pass Residence-Tate Studio Architects-08-1 Kindesign

The master bedroom and the gallery share space; the gallery ends in the view of the cactus when the barn doors are left open.

Pass Residence-Tate Studio Architects-09-1 Kindesign

The master bath combines several beautiful textures. The tile in the shower stall is a mix of stone and shell, the tub surround is concrete and the sandblasted block wall continues from inside to out. Three niches next to the bathtub echo the openings out the window.

Pass Residence-Tate Studio Architects-10-1 Kindesign

The far edge of the pool has an 8-inch-deep area with two lounge chairs. Toward the back is the outdoor kitchen and TV lounge; to the right is the riparian corridor. “You can lean on the infinity edge of the pool and watch the deer and other animals in the wash below,” states the architect.

Pass Residence-Tate Studio Architects-11-1 Kindesign

The patio has a series of outdoor rooms. “My client wanted to be able to sit outside in the shade while the pool was sunny, so all of the overhangs were very carefully designed,” states the architect. The overhangs also protect the house itself from direct sunlight.

Pass Residence-Tate Studio Architects-12-1 Kindesign

A large open fireplace echoes the one indoors; there is another small fire feature at the end of the patio next to the hot tub. If you look closely, you can see the city lights in the distance.

Pass Residence-Tate Studio Architects-13-1 Kindesign

The form of the house follows the terrain, stepping down the hillside. The neighborhood was built in a way that does not deter the natural movement of local deer, javalinas, mountain lions and coyotes.

Pass Residence-Tate Studio Architects-14-1 Kindesign

Photos: Mark Boisclair

Pass Residence-Tate Studio Architects-15-1 Kindesign

YOU MAY ALSO LIKE

WHAT DO YOU THINK?

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz