X

Step inside this comfortable hideaway in the mountains of North Carolina

contemporary-house-exterior-dusk-north-carolina

This breathtaking mountain modern hideaway was designed by Samsel Architects in collaboration with Allard + Roberts Interior Design, located in The Cliffs at Walnut Cove in Arden, North Carolina. For the concept of this project, the team devised the structure around a front entry courtyard that is accessible via sliding doors that leads into the living room. The courtyard can also be viewed from the dining room.

When the team was working on the final furniture and art installation, there was a rainstorm, inspiring the name of this project as the “Rain Garden Residence”. For the design of this home, the architects were inspired by the homes of the Pacific Northwest. They applied simple forms and natural materials to create this relaxing hideaway in the North Carolina mountains.

DESIGN DETAILS: ARCHITECT Samsel Architects BUILDER Glennwood Custom Builders INTERIOR DESIGN Allard + Roberts Interior Design

contemporary-house-exterior-dusk-north-carolina

What We Love: This mountain hideaway is integrated into its beautiful surroundings to maximize views through expansive windows. A harmonious floor plan was devised to cater to the owner’s lifestyle needs of comfortable living with stylish details for entertaining friends. We are loving every detail of this home, from the simple forms and natural materials integrated into the design to the fabulous deck that can be screened to help protect from the elements.

Tell Us: What are your overall thoughts on the design of this home? Would you change any details if this was your mountain refuge? Let us know in the Comments!

Note: Be sure to check out a couple of other fascinating home tours that we have featured here on One Kindesign in the state of North Carolina: A blissful lakefront home in North Carolina with organic elements and Captivating mountain getaway tucked away into the Blue Ridge Mountains.

contemporary-house-exterior-dusk-north-carolina

contemporary-house-exterior-dusk-north-carolina

The dwelling is sited to maximize space usage and views despite the difficult steep terrain. This low-profile home blends into its natural woodscape while being mindful not to obstruct the view of the mountain for neighbors.

contemporary-house-entry-north-carolina

contemporary-living-room

The living room offers views of the courtyard garden on one side and spectacular mountain views of Asheville and beyond on the opposing side. Since the views provide unbelievable color and texture, the fabrics and finishes were kept neutral so as not to detract from the garden or landscape.

contemporary-living-room

A walnut and white palette was selected for the paint and wood finishes. Accents of steel and stone have been integrated into the design for contrast and resilience. Those finishes, along with the European white oak floors, can be witnessed throughout this dwelling for continuity.

contemporary-living-room

A wet bar was designed to be a focal point of this living room space, as the homeowners love to entertain and make cocktails for their guests. To create balance, the opposing side of the room features a walnut and steel-clad gas fireplace.

contemporary-living-room-with-mountain-view

contemporary-living-room-north-carolina

contemporary-outdoor-deck-with-a-mountain-view

The dwelling has an abundance of outdoor living spaces. This includes an open deck at the rear of this dwelling, which can easily be converted into a screened porch via a motorized screen. There is also a zen rain garden at the front of this residence.

contemporary-dining-room

The furnishings and decor throughout this dwelling were locally sourced and fabricated. The upholstery was made in North Carolina. In the dining room, the dining table was custom-made in Asheville, NC. The artwork was sourced from local galleries such as Blue Spiral 1, while the home decor was curated from East Fork Pottery.

contemporary-house-garden-courtyard-north-carolina

contemporary-kitchen-north-carolina

Above: The entire residence features beautiful walnut shiplap detail, which can be seen on the fireplace.

contemporary-kitchen

contemporary-kitchen-north-carolina

contemporary-scullery-with-a-laundry-room

contemporary-powder-room-north-carolina

contemporary-bedroom

contemporary-bathroom

contemporary-bathroom-north-carolina

contemporary-bathroom-tub

contemporary-staircase-north-carolina

contemporary-family-room

Photos: Courtesy of Allard + Roberts Interior Design

You are reading an article curated by: https://onekindesign.com/

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments