X

Modern concrete dwelling on the Isle of Skye: Cliff House

cliff-house-exterior

Cliff House is a sleek modern dwelling that has been designed by Dualchas Architects, located in Galtrigill, Isle of Skye, Highland, United Kingdom. The site is located in North West Skye, overlooking Loch Dunvegan. It manifests itself as a contradiction: far reaching views to the North East and harsh winds from the South West. The constant is the horizon.

Cliff House-Dualchas Architects-02-1 Kindesign

An existing ruin marks the entrance situation of the croft, while the edge of the cliff locates the dwelling on its site high above the water’s edge, giving the connecting path a distinguished end.

Cliff House-Dualchas Architects-03-1 Kindesign

In order to address the site conditions, the structure consists of two volumes; one closed, the other open. The first contains all serving functions to support the main open rooms. Together a place is created that provides shelter and privacy whilst maintaining focus on its surroundings.

Cliff House-Dualchas Architects-04-1 Kindesign

Cliff House encompasses 1,237 square feet (115 square meters) of living space. The structure is first seen from the curved path as a wall in front of the dominant background. As the path unfolds and cuts deeper into the landscape, this relationship changes, with the building becoming the dominant focal point. This suspense is released upon entry.

One wall of the main open volume is omitted and the visitor stands in front of a fully glazed screen atop of the cliff. The topography of the site allows the surrounding landscape to be experienced as a panorama. The built space ends with the horizon.

Cliff House-Dualchas Architects-05-1 Kindesign

On the interior of Cliff House, materials are omitted to give dominance to the characteristics of the site acting as a gallery filled with the objects and memories the client surrounds themselves with.

Cliff House-Dualchas Architects-06-1 Kindesign

While the typology of the building is specific to its surroundings, it was necessary to detail its appearance in a language that is commonly understood. Both the location and function of the two volumes are confirmed by the use of material. Caithness stone for the retaining wall and larch for the open plan main rooms.

The height and hue of the horizontally laid courses correspond and merge both volumes into one building. The continuous horizontal plane of the polished concrete floor, acts to further blur the relationship between interior and exterior. As nature reclaims the site it is only the trampled grass of the path, that becomes domesticated in the landscape.

cliff-house-exterior

The geometry of the two volumes are not only offset in length but also in height. The voids created are fully glazed and the volumes and their location remain readable from the inside. They act as vistas, remaining open in the in-between and looking back on both the building and its setting. Additional light enters the dwelling at in its center, between the exposed rafters running the full length of the building.

Cliff House-Dualchas Architects-08-1 Kindesign

Living is a decision that is also defined by the choice of place. This dwelling seeks an answer through the specific means of architecture of how the qualities that make a place can be distilled into built matter in our times. The idea of contradiction, as expressed in the elementary geometry of the building is not only a reminder of the isolation and mystery of its location but also of the rarity of being able to live amongst the drama of the ever changing atmospheric conditions in this part of the world: the reason behind a client’s decision to purchase a plot in the first place. The dwelling can only provide the frame.

Photos: Andrew Lee

cliff-house-site-plan

cliff-house-elevation-plan

cliff-house-floor-plan

1
WHAT DO YOU THINK?

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
John day

can’t read the content or even find it. Just a barrage of advertising that I have absolutely no interest in