X

Blurring indoor-outdoor boundaries in Australia: Coogee House

Coogee House-TKD Architects-01-1 Kindesign

Coogee House is a project by TKD Architects that involved the renovation and extension of a 1920’s bungalow in Coogee in Sydney, Australia’s Eastern Suburbs. The existing house was dilapidated, lacked off street parking and did not take advantage of the views of the Pacific Ocean or the substantial back garden. The solution involved a compact two level extension to the rear, minor modifications to the existing house, new pool and a new garage off the street with a landscaped roof forming a new level front garden for the house.

Coogee House-TKD Architects-02-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-03-1 Kindesign

This new section of the house is structured around a water feature and double height dining space, making the most of this tight suburban site. Generosity of space is provided through the double height volume, allowing other secondary spaces to be more modest and intimate.

Coogee House-TKD Architects-04-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-05-1 Kindesign

The house employs timber extensively in framing, cladding, flooring and ceilings, adding a richness to the spaces and warmth, particularly in the upper levels where occupants are closest to the clear finished timber ceiling. A carefully detailed glass roofed pergola forms the major outdoor space,  linking directly to the revitalized garden and pool. The space has proved to be a true living space in itself, adding significantly to the size of the house.

Coogee House-TKD Architects-06-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-07-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-08-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-10-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-11-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-12-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-13-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-14-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-15-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-09-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-16-1 Kindesign

Coogee House-TKD Architects-17-1 Kindesign

Photos: Courtesy of TKD Architects

This new house in Coogee in Sydney’s Eastern Suburbs is structured around a water feature and double height dining space, making the most of this tight suburban site. Generosity of space is provided through the double height volume, allowing other secondary spaces to be more modest and intimate. The stair is a major element in the house and is designed to be a prominent architectural element, whilst still providing an intimate experience on the stair within the larger space.

The house employs timber extensively in framing, cladding, flooring and ceilings, adding a richness to the spaces and warmth, particularly in the upper levels where occupants are closest to theclear finished timber ceiling. A carefully detailed glass roofed pergola forms the major outdoor space – a space that has proved to be a true living space in itself, adding significantly to the size of the house.

– See more at: http://www.tkda.com.au/projects/coogee-house/#sthash.aWzlmxhz.dpuf

1
WHAT DO YOU THINK?

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mariusz Zacharski

Super