X

Stunning transformation of a semi-detached Victorian house

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-01-1 Kindesign

House in Wimbledon is a remodel and extension of a semi-detached Victorian house that was the vision of Stephen Fletcher Architects, situated in Wimbledon, London, England. The clients approached the architects in 2010 with the brief, looking to build-on the Victorian period features wherever possible and decorate, fit-out and furnish the house in a ‘period’ style.

The front of the property has largely been restored to its original condition following the removal of an unsightly ground floor bay window addition. Lower ground floor extensions have been constructed to the rear and the side, the former in matching London stock bricks with ‘Sky Frame’ sliding French doors, and the latter discreetly located beneath the side passageway.

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-02-1 Kindesign

The ground floor of the property has been opened-up as far as possible so as to maximize the illusion of space and daylight. The two original reception rooms have been combined to form a single, grand drawing room with a central opening leading to the entrance hall.

Victorian-style plaster cornices and ceiling roses, painted timber sash windows with folding shutters, painted timber architraves and moulded skirtings, and a new limestone fire surround have been installed in keeping with the period of the house. The Dinesen douglas fir floorboards have been laid on piped underfloor heating.

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-03-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-04-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-05-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-06-1 Kindesign

The original staircase from the ground floor up to the second floor has been restored; the lower ground floor stair has been relocated towards the rear of the house so as to allow for a more efficient use of space at that level. Its balustrade and handrail match the original.

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-07-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-08-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-09-1 Kindesign

The lower ground floor of the house has witnessed the greatest transformation. A series of low-ceiling rooms were knocked-together, excavated by a couple of feet, and extensions constructed to the side and rear.

A large open-plan space has thus been created. The kitchen is located at one end, and overlooks an enlarged lightwell with a new stone stair accessing the front garden; the dining area is located in the center of the space.

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-10-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-11-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-12-1 Kindesign

A large central island unit with a slate counter houses contains many of the kitchen appliances and cupboard space, as well as a casual dining area. The oven range, additional cabinetry and open shelves are located along the party wall.

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-13-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-14-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-15-1 Kindesign

New ‘Sky Frame’ sliding French doors fill the entire rear elevation of the space and open onto a new terrace and steps. The connection with the rear garden has thereby been hugely improved. A pair of antique French window shutters were adapted to form double doors to a small children’s playroom.

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-16-1 Kindesign

This roof terrace incorporates a large section of ‘walk-on’ glazing, which admits plenty of daylight and sunlight to the area below.

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-17-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-18-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-19-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-20-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-21-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-22-1 Kindesign

A spacious master suite has been created by connecting the two principal first floor rooms via a new opening with folding doors. This view is looking from the dressing room, at the front of the house, towards the bedroom at the rear.

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-23-1 Kindesign

A freestanding zinc bath on slate tiling has been installed in front of the master dressing room window; the shower room is located off this area. A log-burning stove has been installed within the original firebox.

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-24-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-25-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-26-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-27-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-28-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-29-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-30-1 Kindesign

Photos: Courtesy of Stephen Fletcher Architects

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-31-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-32-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-33-1 Kindesign

House in Wimbledon-Stephen Fletcher Architects-34-1 Kindesign

1
WHAT DO YOU THINK?

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Office Management LEIVARS Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Office Management LEIVARS
Guest
Office Management LEIVARS

The interior design for this project was undertaken by LEIVARS Ltd – Interior Designers in partnership with the client and Stephen Fletcher Architects.