X

Joyce & Jeroen House renovation in The Netherlands

Joyce & Jeroen House-01-1 Kindesign

Joyce & Jeroen house renovation was an overhaul of a traditional townhouse in The Hague, Netherlands by Dutch studio Personal Architecture. The dilapidated state has necessitated a thorough reinforcement of the foundation and load-bearing structure of the entire house, opening up extraordinary possibilities in an otherwise commonplace apartment renovation. The combination of ambitious design visions and a large measure of trust from the client have resulted in a rigorous and uncompromising redesign, in which voids and split levels accentuate the full height of Den Haag’s typical row houses.

They added mezzanine floors, a glass elevation, a triple-height kitchen and a spiral staircase. Whilst the front half of the house retains its original facade and layout, the architects removed the brickwork garden elevation and replaced it with a steel framework and full-height glass wall, generating an optimal source of daylight.  The interplay of voids, the split-levels and the glass facade, all create a spectacular drama between interior and exterior on the one hand, and between the existing and new floors on the other.

The intervention in the back of the house can be interpreted as a three-dimensional, L-shaped element of five storeys, accessed by a new steel spiral staircase. The staircase brings a new dynamic between the different parts of the house and makes a separation between owners and guests possible. Vertically, the L-shaped element ends in a roof-terrace with jacuzzi and outer kitchen that lies far above the balconies of the lower floors.

Joyce & Jeroen House-02-1 Kindesign

Small sets of steps connect the four mezzanine levels with the three existing floors of the house, while the original staircases provide a link between floors at the front of the house.

Joyce & Jeroen House-03-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-04-1 Kindesign

Above the kitchen, a translucent polycarbonate wall lets light into the master bedroom though a walk-in wardrobe positioned at its back.

Joyce & Jeroen House-05-1 Kindesign

A wire-fence balustrade creates a balcony on the second floor, so residents can look down from an office to the kitchen below.

Joyce & Jeroen House-06-1 Kindesign

Four new mezzanines overlook the kitchen from the side of the house, providing a new bathroom, library and pantry that feature untreated pine walls and floors. A steel staircase spirals up between the levels and leads up to a rooftop terrace and hot tub.

Joyce & Jeroen House-07-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-08-1 Kindesign

The architects cut away sections of the first and second floors, creating a triple-height kitchen filled with natural light.

Joyce & Jeroen House-09-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-10-1 Kindesign

MORE INSPIRATION

Joyce & Jeroen House-11-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-12-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-13-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-14-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-15-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-16-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-17-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-18-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-19-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-20-1 Kindesign

Joyce & Jeroen House-21-1 Kindesign

Photos: René de Wit


WHAT DO YOU THINK?

Be the First to Comment!

Notify of
avatar