X

Warm and inviting makeover of a Washington home surrounded by woods

rustic-living-room

Mark Olasen Architect in collaboration with Deering Design Studio is responsible for the re-design of this rustic home surrounded by woodlands in Bothell, Washington. Consisting of 6,400 square feet of living space, this newly constructed home was built with a Northwest respect for rugged materials, including stone, concrete, and Douglas Fir. After the owners purchased this home, they wanted to re-design a few of the rooms to make the house their own. 

A library was created out of a nook at the front foyer, and a new office for two was built adjacent to it. Custom furnishings, new lighting, and accessories were joined with the existing to complete a new living room arrangement. Next to the climbing wall gym on the lower floor of this home, the request was to create a Man Cave that has a modern style but still feels like it is in harmony with the rest of the dwelling. A year later, the second phase of changes was designed for the upper floor master suite and a backyard outdoor pavilion.

Project Team: Architecture: Mark Olasen Architect | Interior Design: Deering Design Studio | Construction: Roberts Wygal Contractors | Landscape Architecture: Studio 342 Landscape Architecture

rustic-home-library

What We Love: This re-design of a beautiful Washington home offers its outdoorsy inhabitants a place where they can enjoy both their indoor and outdoor living spaces. The outdoor pavilion is an oasis to enjoy entertaining friends and unwinding by the fire. A meditative pool offers a relaxing environment surrounded by lush native plantings. On the inside, light-filled living spaces are warm and inviting, creating an overall beautiful aesthetic.

Tell Us: What are your thoughts on the renovation of this home? What part of the renovation do you find most inspiring and why in the Comments below!

Note: Have a look at another fabulous home tour that we have featured here on One Kindesign from the portfolio of the interior designers of this project, Deering Design Studio: Step inside this charming houseboat with inviting interiors on Lake Union.

rustic-home-library

rustic-home-library

traditional-master-suite-bedroom

Above: The newly re-designed master bedroom gained a stone fireplace and a TV cabinet with a hidden access door.  

traditional-master-suite-bedroom

traditional-master-suite-bedroom

master-suite-bathroom-vanity-traditional-bathroom

Above: The original master bathroom felt too cave-like for the outdoorsy homeowners. They yearned for a light-filled room that would make the daily rituals more enjoyable. The project team positioned the tub within the shower area while enlarging the window for a full view of the forest in the nearby ravine. New cabinetry was designed to a more modern style, and the flooring was changed to a light-reflecting limestone tile.

master-suite-bathroom-vanity-traditional-bathroom

master-suite-bathroom-vanity-traditional-bathroom

master-bath-spa-transitional-bathroom

master-bath-spa-transitional-bathroom

Above: On the floors, the manufacturer is Island Stone, the tile is called Perfect Pebble 13 in Antique Timor White. The window covering in the bath area is a resin panel from 3-form called Bear Grass lite, matte finish, 1/4 thick.

game-room-rustic-family-room

On the lower level, the project team created a media room, game room, kitchen with wine cellar, and bathroom. The aesthetics feature natural but streamlined details and palette. Some details have a curious history, the pattern on the bronze light fixtures, for instance, was created with a shotgun by a custom metal workshop in Illinois. No two are the same!

man-cave-rustic-home-theater

Above: The sconces in the home theater are custom fabricated. The design is based on a pendant light by John Beck Steel called the “Beatty Shotgun Light.”

bar-rustic-wine-cellar

Above: This room is roughly 12′ x 14′, including the depth of the wine cabinet. The wine is stored on racks that hold three bottles deep, making efficient use of the space.

bar-rustic-wine-cellar

guest-bath-rustic-bathroom

Above: In the guest bathroom, the pendant lights are the Jayden Grande Pendant from Tech Lighting.

outdoor-pavilion-rustic-patio

Above: The outdoor pavilion of this Washington home was designed by Studio Puri, just 15 feet from the back door. This outdoor oasis takes care of all of the homeowner’s entertaining needs. They now spend much of their time out here, whether they are entertaining friends or just enjoying the fire pit as a family. 

outdoor-pavilion-rustic-patio

outdoor-pavilion-rustic-patio

stone-wall-detail-rustic-patio

barbecue-rustic-patio

Photos: Michael Jensen Photo & Mark Woods Photography

You are reading an article curated by https://onekindesign.com/

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Erin
2 months ago

Wow, well done. The outdoor living space is really spectacular. The inside is modern yet not cold or too plain. The stone and wood really warm it up. Really beautiful design on the interiors and well.