X

Stylish Massachusetts home uses a natural palette to focus on lake views

Contemporary House Renovation-01-1 Kindesign

Interior designer Jennifer Palumbo renovated this chic contemporary home, built into a hillside with stunning lake views, located in Sherborn, a suburb of Boston, Massachusetts. The homeowners were residing in a more traditional style home but always wanted to live in a more contemporary style home. They discovered this 1970’s residence that was not too far from their current home and decided to make the purchase and move forward with a renovation project.

The family of four—a couple with twin teenage daughters—were delighted about their newfound, free-form space that consisted of high ceilings, atypically shaped rooms and a modern layout. This new home was smaller than their previous home, yet with the designer’s creative skills, it became the owner’s dream home. The design of this multi-level, 3,500 square foot home was elevated through the creation of a new entryway, a reconfigured interior layout and an array of textures and materials.

Project Team: Architecture: Virtual Buildings / Builders: RiverStone Custom Builders / Interior Design: Jennifer Palumbo

Contemporary House Renovation-02-1 Kindesign

The design team worked on a tired, dated home to create a more stylish aesthetic that met the homeowners lifestyle needs. Structurally sound, everything was left in tact, with the exception of replacing every surface throughout the interiors. The design palette called for a layering of textures, industrial sensibilities and a focus on the spectacular lake views. Every square foot of the interior layout needed to be practical, useful space.

The first thing the homeowners wished to edit out of the home was the formal dining room. Since this space was rarely utilized, they opted instead to give this home what it didn’t have: a more spacious laundry room and a pantry.

Contemporary House Renovation-03-1 Kindesign

What We Love: This chic interior renovation offers many stylish details, our favorite being the addition of the reclaimed barnwood throughout. The lake views adds a peaceful element to this home, while the palette helps to draw the focus to the exterior surroundings. The living room features a white palette with pops of orange, which is the homeowner’s favorite color. We are also loving the playfulness of the hanging wicker chair next to the fireplace, a cozy spot to curl up!

Readers, please share with us in the comments below what features in this home you find most inspiring and why!

Contemporary House Renovation-04-1 Kindesign

Above: Adding an industrial touch to the kitchen is the twine on the light fixtures, the drawer pulls and the reclaimed barnwood on the island and refrigerator. The reclaimed wood is spruce from a dismantled barn in Vermont. The wood was found behind the exterior boards, hence why they are still brown and not silver. This wood was also used to clad the fireplace/television wall in the living room—which can be seen from the kitchen.

Contemporary House Renovation-05-1 Kindesign

Above: The interior palette is light and natural, focusing on the lake views. The wall color throughout the interiors is Wind’s Breath OC-24 | Benjamin Moore, helping to bring the outdoors in, while making the reclaimed wood pop!

Contemporary House Renovation-06-1 Kindesign

Above: An informal dining area was ended to the end of the bright and airy kitchen, which opens out to a porch that overlooks the lake. The porch was an addition to the home.

Contemporary House Renovation-07-1 Kindesign

Contemporary House Renovation-08-1 Kindesign

Above: The glass and wire cable stair railings helps to keep the transparency of the interiors. The upstairs level features the daughter’s bedrooms, a shared bathroom and the master bedroom suite, while the lower level encompasses a family room, home gym and garage.

Contemporary House Renovation-09-1 Kindesign

Contemporary House Renovation-10-1 Kindesign

Contemporary House Renovation-11-1 Kindesign

Above: The ceiling beams in the master bathroom are spruce, reclaimed from a barn in Massachusetts. Due to the configuration of the floor plan and size constraints of the bathroom, it was difficult to plan a traditional soaking tub into this space. Instead, the homeowners selected this stainless steel Japanese soaking tub, which also adds a sculptural element into this space.

Contemporary House Renovation-12-1 Kindesign

Contemporary House Renovation-14-1 Kindesign

Contemporary House Renovation-15-1 Kindesign

Contemporary House Renovation-16-1 Kindesign

Contemporary House Renovation-13-1 Kindesign

Contemporary House Renovation-19-1 Kindesign

Contemporary House Renovation-17-1 Kindesign

Above: The new entry porch features Southern yellow pine timbers, which were reclaimed from a late 19th-century mill in Warwick, Rhode Island.

Contemporary House Renovation-18-1 Kindesign

Photos: Dering Hall / Design New England

You are reading an article curated by: https://onekindesign.com/

2
WHAT DO YOU THINK?

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
One KindesignMargie Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Margie
Guest
Margie

How do you get into that round tub?