X

Modern addition of Winchester home by AR Design Studio

The Medics House-AR Design Studio-01-1 Kindesign

We just received images of the latest project by AR Design Studio, The Medic’s House, which is an incredible modern addition of a 1950s three bedroom house situated in Winchester, United Kingdom. The architects, Andy Ramus & Laurent Metrich, were commissioned to update the home by two doctors who are based in Winchester to meet the needs of their growing family. The brief required that the architects add two additional bedrooms to the upstairs and create a spacious open plan family space with plenty of light, views and access to the beautiful garden on the lower level.

From the architects: AR Design Studio’s solution was to create a large charcoal grey living box at ground level with a full height glazed opening elevation to the garden. A timber clad sleeping pod is perched above at first floor level providing the additional bedrooms.

The Medics House-AR Design Studio-02-1 Kindesign

The fenestration was resolved as a series of verticals that celebrate the depth of the walls with a combination of recessed and flush frameless windows. The overall composition was influenced by the ancient Greek theory of the ‘Golden Section’ in order to provide a well-balanced and proportioned rear elevation.

The Medics House-AR Design Studio-03-1 Kindesign

At ground floor level the extension contains a utility, WC, kitchen, dining room and lounge area, fitted with 3 large eco-friendly sliding glass panels creating an uninterrupted view of the garden. The flush threshold and continuous floor surface enhance this connection with the garden by allowing the internal space to flow seamlessly out into it on warmer days.

The Medics House-AR Design Studio-04-1 Kindesign

The walls are constructed from super insulated block and oversized insulated cavities ensuring a very thermally efficient envelope. Large opaque glass panels to the sides allow etch light to enter deep into the plan of the space. The structure is hidden in strategically placed fins that suggest living zones within the open-plan space.

The Medics House-AR Design Studio-05-1 Kindesign

The Medics House-AR Design Studio-06-1 Kindesign

The Medics House-AR Design Studio-08-1 Kindesign

The Medics House-AR Design Studio-09-1 Kindesign

The Medics House-AR Design Studio-10-1 Kindesign

The Medics House-AR Design Studio-11-1 Kindesign

The Medics House-AR Design Studio-12-1 Kindesign

The Medics House-AR Design Studio-13-1 Kindesign

Upstairs, the western red cedar clad addition consists of a generous master suite with a separate dressing area and one other additional bedroom. This upper box is also fabricated in timber, allowing for a light weight structure that reduces the need for unsightly columns beneath. The construction contains over 250mm of insulation which AR felt was important at the upper level. This approach to construction was also carried through into the over insulated single-ply roof.

The Medics House-AR Design Studio-14-1 Kindesign

The Medics House-AR Design Studio-15-1 Kindesign

The Medics House-AR Design Studio-16-1 Kindesign

Photos: Martin Gardner

WHAT DO YOU THINK?

avatar
  Subscribe  
Notify of