X

Elegant and functionally designed TB House in Brazil

TB House-Aguirre Arquitetura-01-1 Kindesign

TB House is a single story private residence designed by Aguirre Arquitetura, located on a spacious site within the gated community of Condominio Fechado Vila do Sol, in Uberlandia, Brazil. The layout of this one-story 9,472 square foot (880 square meters) plan has resulted in a functional design with a harmonious distribution of the living areas, with the emphasis on privacy.

TB House-Aguirre Arquitetura-02-1 Kindesign

The private quarters, which consist of three suites and an office, face east, meaning that they receive the morning sun and are protected from the afternoon sun. The living/reception spaces – which include a cinema room, living room, dining room and terrace – face south so that they avoid direct exposure to the sun and are thus cooler. The service area faces north and west.

TB House-Aguirre Arquitetura-03-1 Kindesign

In the front facade the garage’s suspended concrete slab (49 feet) provides shelter for five cars. The entrance portico is in concrete, which also covers the entrance hallway leading to the main body of the residence. The hallway is separated from the garden on one side by a glass wall, allowing light to enter the entrance hall and the corridor leading to the sleeping quarters.

TB House-Aguirre Arquitetura-04-1 Kindesign

A ribbed cumaru wood panel conceals the floor-to-ceiling front door. To take advantage of the natural slope of the land, a fruit tree grove was created at the lower level. This means that the bedroom volume facing the grove is suspended above it.

TB House-Aguirre Arquitetura-05-1 Kindesign

TB House-Aguirre Arquitetura-06-1 Kindesign

As the clients like water features, a pond was designed at the lower level featuring concrete walkways supported by central pillars that look as if they are floating.

TB House-Aguirre Arquitetura-07-1 Kindesign

The pool is 69 feet long and clad in travertine marble. As the marble is a light color the color of the water is not affected. The pool is 60 centimeters above the ground and features an infinity edge on all sides.

TB House-Aguirre Arquitetura-08-1 Kindesign

TB House-Aguirre Arquitetura-09-1 Kindesign

MORE INSPIRATION

TB House-Aguirre Arquitetura-10-1 Kindesign

Taking advantage of the living room facing south, a generous ceiling height was given of 5 meters, with sliding glass doors along the whole window span opening up the room to the exterior. A winter garden was also added and the idea of the sliding doors was repeated here. The living room is thus opened up on two sides, providing cross ventilation and a greater sense of freedom. The living room volume was covered externally in stone, contrasting with the other white blocks.

TB House-Aguirre Arquitetura-11-1 Kindesign

TB House-Aguirre Arquitetura-12-1 Kindesign

The 55-foot wide terrace is a continuation of the living room, stretching the length of the room and allowing for total integration of the ambiances. It serves as a transition area to the garden and swimming pool. The client loves to cook, so the terrace also features a gourmet kitchen block with worktop, cooker, oven, barbecue grill, and fridge-freezer that is ideal for get-togethers with family and friends.

TB House-Aguirre Arquitetura-13-1 Kindesign

TB House-Aguirre Arquitetura-14-1 Kindesign

All detailing, both in the interior and exterior, was designed to give continuity to the architectural proposal, i.e. clean, uniform lines with the emphasis on lightness and extreme elegance in the definition of the materials. This is evidence both in the choice of the materials (travertine in all living/reception areas and the exterior and wood in the private quarters) and in their application.

TB House-Aguirre Arquitetura-15-1 Kindesign

The interior decoration work in general follows the architectural proposal, combining furniture pieces with extremely clean lines with the works of art and other cherished objects in the possession of the clients. The aim was to integrate these elements and achieve the desired aesthetic effect without affecting the clients’ comfort.

TB House-Aguirre Arquitetura-16-1 Kindesign

TB House-Aguirre Arquitetura-17-1 Kindesign

TB House-Aguirre Arquitetura-18-1 Kindesign

TB House-Aguirre Arquitetura-19-1 Kindesign

Photos: Courtesy of Aguirre Arquitetura

YOU MAY ALSO LIKE

WHAT DO YOU THINK?

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz