X

Renovation of an historic farmhouse in Switzerland

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-01-1 Kindesign

Kirchplatz Office + Residence is the renovation of an historic farmhouse by Oppenheim Architecture + Design, situated within the historic center core of the city of Muttenz/Basel, Switzerland. The original farmhouse was constructed in 1743.  Today the converted farmhouse serves as an office for an architectural design company, provides community meeting space, and serves as a compelling link to a new, adjacent private residence.

The new design aimed to provide a fresh interpretation to the existing traditional features of the historic farmhouse building and it’s interior. This is achieved by creating new openings for natural daylight and by using a crisp white finish in the interiors, which juxtapose against the texture of the old wood and through the way in which the spaces open up, overlap, and merge together with one another.

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-02-1 Kindesign

The sustainability considerations included maintaining an energy-efficient building through the use of current MINERGIE (energy efficiency) construction standards, solar roof panels, a sustainable choice of materials such as reclaimed wood used for the facade, and the restoration of existing architectural elements where possible.

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-03-1 Kindesign

The project also included the design of a new single family house adjacent to the adaptively re-used historic farmhouse that was converted into the office. This elegant contemporary residential structure juxtaposes with the historic building. The new and old share commonalities of materials and colors, yet have distinctly different expressions with the interplay of modern and historic delighting the senses.

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-04-1 Kindesign

The 3-floor house is organized with the master bedroom and guest bedroom on the top floor; the kitchen, dining and living spaces on the ground level; and the children’s bedrooms below ground with a ramped outdoor backyard terrace leading up to the ground level.

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-05-1 Kindesign

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-06-1 Kindesign

MORE INSPIRATION

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-07-1 Kindesign

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-08-1 Kindesign

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-09-1 Kindesign

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-10-1 Kindesign

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-11-1 Kindesign

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-12-1 Kindesign

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-13-1 Kindesign

Kirchplatz Office Residence- Oppenheim Architecture-14-1 Kindesign

Photos: Courtesy of Oppenheim Architecture

MORE INSPIRATION