X

Sensational contemporary beach house in Búzios

 RW House-Bernardes Jacobsen-01-1 Kindesign

RW House is situated on a beachfront site in Búzios, Rio de Janeiro, Brazil, designed by Bernardes + Jacobsen Architects as an extensive program for a big family. The contemporary home was distributed exploring horizontality and sectoring, without any obstruction to the ocean view. The privacy is maintained by this site implantation, in a way that the house cannot be seen by the beach observer. The plan, in a shape of a big “H“, divides the three different axes of the house, which has a total built area of 41,979 square feet (3,900 square meters). In the first axis there are the en-suites intercalated with gardens which are linked to the bathrooms, taking the external site and environment to the inside of the house. In the second axis, the central one, a big circulation interconnects the privates circulations and the living room, that have double height ceiling and wood frame glass windows with a view looking at the garden and the beach . Over the side walls the shutting with glass takes the natural lighting through the wood structure to the inside of the room. The third axis prioritizes leisure. The swimming pool marks the transition between the social area and the gourmet balcony, firstly with a stone lake and then with the pool, that has shadow areas in consequence of the structure cornice mooring.

RW House-Bernardes Jacobsen-02-1 Kindesign

The concerning to use certificated wood created the structural concept adopted. All the structure is made of reforest eucalyptol wood laminated without any type of covering on the beams.

RW House-Bernardes Jacobsen-03-1 Kindesign

Since the house has rooms and corridors that are opened to the environment, it is well ventilated and illuminated. The internal gardens also help ventilate and illuminate the bathrooms.

RW House-Bernardes Jacobsen-04-1 Kindesign

Since the house has rooms and corridors that are opened to the environment, it is well ventilated and illuminated. The internal gardens also help ventilate and illuminate the bathrooms.

RW House-Bernardes Jacobsen-05-1 Kindesign

The wood panel’s concept was created to work as a protection from the sun insulation and adopted as the aesthetical concept of the house. It also works very well for the tropical weather of the region. These panels differentiate the external circulations, but also the private ones, since it protects the en-suites accesses. The wood detail, although similar, is different from the windows and doors detail.

RW House-Bernardes Jacobsen-13-1 Kindesign

MORE INSPIRATION

The reduced second floor contains only the two master suites.

RW House-Bernardes Jacobsen-06-1 Kindesign

The uniformity of the materials connects all the ambiances of the house, which, despite its size, is visually light because it’s 50 cm elevated from the natural site level.

RW House-Bernardes Jacobsen-12-1 Kindesign

The landscape project has preserved all the native species from the region and created alleyways that connect all the different axes.

RW House-Bernardes Jacobsen-07-1 Kindesign

RW House-Bernardes Jacobsen-08-1 Kindesign

RW House-Bernardes Jacobsen-09-1 Kindesign

RW House-Bernardes Jacobsen-10-1 Kindesign

RW House-Bernardes Jacobsen-11-1 Kindesign

Photos: Leonardo Finotti

MORE INSPIRATION