X

Hobbit home hidden in the hillside of Switzerland

Villa Vals-01-1 Kindesign

SeARCH and CMA collaborated to create Villa Vals, a holiday retreat dug in to the alpine slopes of Vals in Switzerland. The surrounding nature has been left undisturbed and unobstructed by any sort of architectural development. Not only does the project defer to the natural landscape, but also to the vernacular architecture while protecting the views of the nearby spa. A-typical of alpine architecture, this three-level 2,421 square foot (225 square meters) villa still uses local building traditions and materials including its facade made from Valser quartzite recovered from the site and found in the nearby thermal baths and on the roof tops of Vals. A stone and wood bi-level graubunder barn ubiquitous to the Alpine hills has been integrated into the plan and given new life as the entrance to the house via a 22-meter concrete tunnel. The house is experienced as a welcoming light at the end of a tunnel.

The introduction of a central patio into the steep incline creates a large facade with considerable potential for window openings. The viewing angle from the building is slightly inclined, giving an even more dramatic view of the strikingly beautiful mountains on the opposite side of the narrow valley. The windows within the facade have been arranged in order to display the various levels of the interior, which in turn are like nested concrete boxes. Custom cast concrete icons in the facade serve as vents and flues. The stone courtyard features a natural spring and a hot tub (dutchtub) from which one can enjoy the breathtaking views across the valley in privacy. Being there surrounded by the snowcapped Alps makes you feel as if you’re a part of the elements.

One could also book a room in this very unique home at the official website of Villa Vals.

Villa Vals-02-1 Kindesign

Villa Vals-03-1 Kindesign

Villa Vals-04-1 Kindesign

Vals - SeARC Architecture

Villa Vals-06-1 Kindesign

The concrete interior is offset by rustic qualities further anchoring the building to the surrounding landscape including oak panels and doors and natural stone steps. The contrasting interior acts as a neutral backdrop. Dutch designer Thomas Eyck was called in to oversee the interiors which feature furniture, textiles and ceramics by Dutch designers including Hella Jongerius and Studio Job.

Villa Vals-07-1 Kindesign

Villa Vals-08-1 Kindesign

The interior features a compact setup of bedrooms with bunk beds, elevated bathrooms and raised podiums with king-size beds. All four bedrooms are flooded with light and views. The first floor includes the kitchen, living room and bedroom that doubles as a library, designed Studio JvM.

Villa Vals-09-1 Kindesign

Villa Vals-10-1 Kindesign

Villa Vals-11-1 Kindesign

Villa Vals-12-1 Kindesign

Villa Vals-13-1 Kindesign

Villa Vals-14-1 Kindesign

Villa Vals-15-1 Kindesign

Villa Vals-16-1 Kindesign

MORE INSPIRATION

Villa Vals-17-1 Kindesign

The villa is thermally insulated and features ground source heat pump, radiant floors, heat exchanger and uses only hydroelectric power generated by the nearby reservoir.

Villa Vals-18-1 Kindesign

Villa Vals-19-1 Kindesign

Villa Vals-20-1 Kindesign

Villa Vals-21-1 Kindesign

Villa Vals-22-1 Kindesign

Villa Vals-23-1 Kindesign

Villa Vals-24-1 Kindesign

Villa Vals-25-1 Kindesign

Villa Vals-26-1 Kindesign

Villa Vals-27-1 Kindesign

Villa Vals-28-1 Kindesign

Villa Vals-29-1 Kindesign

Villa Vals-30-1 Kindesign

Villa Vals-31-1 Kindesign

Villa Vals-32-1 Kindesign

Villa Vals-33-1 Kindesign

Photos: Iwan Baan

WHAT DO YOU THINK?

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz