X

Striking contemporary home in the Arizona desert

This spectacular home was designed around the landscape for an Ohio couple who fell in love with the area of North Scottsdale, Arizona. Sefcovic Residence has been designed by Tate Studio Architects, the scope of the project was to create a space that was open, airy and connected to the landscape. The site was chosen for its incredible views, and the design was created to ensure that the couple could live in the view from every room in the house. The architectural design of the 6,300 square foot, 5 bedroom and five-and-a-half bathroom home followed the surrounding landscape, the hallway bending with the curved spine of the land. The architect’s response to the spine was to create a series of radial lines that emanate from it. Unique angles were created throughout the home, as well as spectacular mountain views.

The entrance of the home opens to a spacious and open floor plan with very few walls. To define the rooms, elements were applied such as changing ceiling heights, lighting design and varying levels. Every room in the residence features at least one wall of glass with channel-set glazing to allow the glass to disappear into the walls, blurring the line between indoors and out. The glass stairwell absorbs sunlight during certain times of the day, providing passive solar heating during the winter months, picking up warmth and circulating it.

Rectangular floating wood panels along the hallway ceiling defines the spine of the house, which connects all the rooms on the first floor.

Arizona brown schist, a native stone on the property, extends seamlessly from interior to exterior walls, as do the pebbles at the edge of the floor.

Suspended reclaimed wood beams radiate toward the great room, highlighting its structural integrity. Beyond the floor-to-ceiling glass, a signature stacked-stone and copper fireplace wall the home’s alfresco living room reflects its indoor counterpart.

MORE INSPIRATION

The three-sided cantilevered fireplace creates a eye-catching transition between the large great room and the more intimate hearth room.

Bold blue accents reminiscent of the vibrant Arizona skies are found in most of the interior spaces

The walls around the stairwell are also angled with respect to the curve, so each stair had to be designed to be a slightly different shape and size from the last.

The backsplash of the vanity is comprised of vertical natural limestone and iridescent glass tiles

Copper fascia unities the multi-leveled roofline, creating a streamlined appearance that blends with the surrounding desert.

Photos: Mark Boisclair

MORE INSPIRATION

WHAT DO YOU THINK?

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz