X

Spectacular restoration of a New York townhouse

Design studio Dufner Heighes were commissioned with the task of turning back the clock on a New York City townhouse. The most recent developer gutted the building and left if feeling cold and stark, so the new owner wished to create a cozy home with modern details. The designers restored the original facade from 1899 and reinstated original architectural and design details. The 4,200 square foot multi-story townhouse opens by way of steps that lead up to the first floor entry level featuring a double parlor. The living room with its custom Koi wallpaper mural adds elegant warmth to the home. The rear parlor beyond is the TV room and study. The kitchen and dining room are on the garden level, offering views out to an outside garden and sitting area. The second floor houses the two children’s bedrooms. The master bedroom retreat is situated on the third level. The top floor was designed as a rooftop lounge with both interior and exterior living spaces.

Glassed-in lounge features a whirl ceramic wall installation by J Prichard Design and a Moroccan relief rug from Stark. A skylight offers additional light to penetrate into the cozy space.

The roof deck has its own fireplace and teak furniture.

The garden-level kitchen has modern Italian cabinetry warmed up by a new mahogany island.

The dining room is on the garden level.

The master bedroom on the third floor is a cocoon of soft pastel color with silk carpeting and a new stone fireplace.

MORE INSPIRATION

The walls are covered in suede wallpaper.

On the second floor, one of the two sons’ rooms is designed with custom built-in furniture to retain as much floor space as possible. A round pivoting porthole with corkboard to connects the two boys rooms.

A painted teak bench and lots of plantings fill the small garden.

The TV room and study are painted in high-gloss gray lacquer. Custom steel bookshelves are cantilevered off the walls.

The fireplace surround was replaced from a modernist design to a classical marble.

The curtains have been hung from the ceiling to create the impression of height.

Through the front door of the home is a Lindsey Adelman pendant bubble light fixture with a stair runner from Tai Ping.

WHAT DO YOU THINK?

1 Comment on "Spectacular restoration of a New York townhouse"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Lisa
Guest

Lovely!

wpDiscuz