X

Gorgeous mid-century ranch house remodel

The Bal Residence is located in Menlo Park, California, designed by Berkeley-based studio Terry & Terry Architecture. The project was designed for a retiring couple, and necessitated the need for accessible space. The 2,000 square foot project ties the new addition in the rear garden area to an existing mid-century ranch house by way of a transparent hallway that provides accessibility to the existing structure and allows the garden to extend into the core of the house.

The new addition comprises two floating volumes. The bedroom wing/volume on the West side of the existing house is continued toward the back as a wood tube form to accommodate an additional bedroom. The end of the bedroom volume is left open to the garden. The second volume houses the kitchen/dining and media area. The East wood wall plane of the main space is folded over onto two monolith concrete walls to form the main roof plane.

The result of the main space produces large transparent openings or voids that open out on to a deck at the rear garden. The same roof plane also warps out forward to form the carport roof toward the front of the property. A garden concrete wall stretches out toward the garden adjacent to a rear ramp and forms part of the cantilevered bench that echoes the concrete wall material of the media room. The two wood volumes the “bedroom tube” and the “roof plane” both create a connection and openness to the garden by using transparency, clean minimal detail and simple materials.

Visit the website of Terry & Terry Architecture here.

MORE INSPIRATION

MORE INSPIRATION